Βότανα

Βότανα

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

Η κινέζικη βοτανοθεραπεία ανήκει στην Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (ΠΚΙ) και  η ιστορία της ξεκινάει από το 168 π.Χ. Εκτός από τον βελονισμό, αρκετές φορές χρειάζεται να προστεθούν και συνταγές βοτάνων στη θεραπεία.

Οι συνταγές απαρτίζονται από μεμονωμένα βότανα, τα οποία δουλεύουν συνδυαστικά για να πετύχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Τα βότανα βράζονται με συγκεκριμένο τρόπο και πίνονται υπό τη μορφή ροφήματος. Το σώμα επεξεργάζεται τα κινέζικα βότανα με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζεται την τροφή. Δηλαδή, περνάνε από τη διαδικασία της πέψης, όπως και το φαγητό που καταναλώνουμε.

Τα βότανα χωρίζονται ανάλογα με τη φύση τους σε πολύ θερμά, θερμά, ψυχρά, κρύα, ουδέτερα. Τα πολύ θερμά και θερμά χρησιμοποιούνται σε παθολογίες κρύου, ενώ τα ψυχρά και τα κρύα σε παθολογίες ζέστης.

Χωρίζονται σε 5 γεύσεις σύμφωνα με τα 5 στοιχεία (ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο, νερό):

Ξινά

Πικρά

Γλυκά

Καυστικά (πικάντικα)

Αλμυρά

Κάθε μία από τις γεύσεις ανήκει σε ένα όργανο, το οποίο με τη σειρά του ανήκει σε ένα από τα 5 στοιχεία. Κάθε γεύση αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες ιδιότητες και προσφέρει τα αντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ετσι:

Τα ξινά σε γεύση βότανα είναι στυπτικά

Τα πικρά σε γεύση βότανα καθαρίζουν τη ζέστη, και μειώνουν την υγρασία

Τα γλυκά σε γεύση βότανα υποστηρίζουν, θρέφουν, εξισορροπούν και ενυδατώνουν

Τα πικάντικα σε γεύση βότανα προκαλούν εφίδρωση και επιδρούν στη ζωτική ενέργεια (Qi) και στο αίμα

Τα αλμυρά σε γεύση βότανα κατεβάζουν την ενέργεια πρός τα κάτω και μαλακώνουν τις σκληρές μάζες

 

Τα βότανα συνδυάζονται μεταξύ τους σε συνταγές, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε. Ετσι έχουν τη δυνατότητα να:

 • Μειώσουν την εσωτερική παθολογία ζέστης
 • Να τονώσουν το ανοσοποιητικό
 • Να απομακρύνουν την παθολογική υγρασία
 • Να τονώσουν το τσι και το αίμα
 • Να καθαρίσουν και να διώξουν το φλέγμα
 • Να μειώσουν το εσωτερικό παθολογικό κρύο
 • Να διώξουν τους εξωτερικούς παθογόνους παράγοντες (γρίπη, κρυολόγημα κλπ)
 • Να τονώσουν τα όργανα και συστήματα που βρίσκονται σε ανεπάρκεια
 • Να διαλύσουν τη στασιμότητα της ζωτικής ενέργειας

 

Μερικές από τις περιπτώσεις  που χρησιμοποιούνται

֍ Αλλεργίες

֍ Ασθμα και αναπνευστικά προβλήματα

֍ Γρίπη ή κρυολόγημα

֍ Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

֍ Δυσκοιλιότητα, διάρροια, ευερέθιστο έντερο

֍ Δερματικά προβλήματα

֍ Γυναικολογικά προβλήματα (δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, εμμηνόπαυση κ.α.)

֍ Εμβοές, μειωμένη ακουστική ικανότητα

֍ Προβλήματα όρασης

֍ Γαστρεντερικά προβλήματα (νεύρωση στομάχου, γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.)

Κάθε συνταγή βοτάνων προσαρμόζεται πάνω στην παθολογία και διάγνωση του κάθε ασθενούς, δρα δηλαδή, όπως και ο βελονισμός, απολύτως εξατομικευμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα κινέζικα βότανα έχουν άμεση και σε βάθος χρόνου αποτελεσματικότητα. Εκτός από ρόφημα, πολλές συνταγές υπάρχουν και σε μορφή χαπιών.

Αισθητικός βελονισμός

Αισθητικός βελονισμός

Αισθητικός βελονισμός προσώπου: μια φυσική, εναλλακτική μέθοδος σύσφιξης και ανόρθωσης

Παρόλο που η αρχή του αισθητικού βελονισμού προσδιορίζεται γύρω στο 700 π.Χ. στην Κίνα, η χρήση του αισθητικού βελονισμού στη Δύση εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980. Επικεντρωνόταν περισσότερο σε απομακρυσμένα σημεία βελονισμού στο σώμα που είχαν επίδραση στο πρόσωπο.

Σταδιακά, άρχισαν να χρησιμοποιούνται σημεία βελονισμού στο πρόσωπο, με πολύ πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Από τη δεκαετία του 2000 ο αισθητικός βελονισμός προσώπου έγινε πολύ δημοφιλής σε Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και κατ’ επέκταση σε όλον τον κόσμο

Παράγοντες γήρανσης

Κληρονομικοί παράγοντες, ανατομικοί (όπως το πάχος του δέρματος), ορμονικές αλλαγές (για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης), είναι παράγοντες που δεν εξαρτώνται από εμάς.

Αλλά υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες, τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες.

Ο αισθητικός βελονισμός είναι σε θέση να καθυστερήσει τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά και να επέμβει επανορθώνοντας τις φθορές του χρόνου. Πολύ λεπτές και μικρές βελόνες, μιας χρήσεως εισέρχονται σε συγκεκριμένα  βελονιστικά σημεία του προσώπου. Η διαδικασία είναι ανώδυνη.

Με αυτόν τον τρόπο, διεγείροντας αυτά τα σημεία, δημιουργείται ένας μικροτραυματισμός. Το σώμα θα σπεύσει να αποκαταστήσει αυτόν τον τραυματισμό, στέλνοντας κολλαγόνο στις περιοχές αυτές για να τον αντιμετωπίσει. Αυτή η διαδικασία επιστρατεύει το λεμφικό και κυκλοφοριακό σύστημα, φέρνοντας θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο στα κύτταρα του δέρματος, μια διαδικασία θρέψης από μέσα προς τα έξω.

Παράλληλα, επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ροή της ζωτικής ενέργειας (Qi) και του αίματος, και την κατευθύνουμε στην περιοχή του προσώπου. Συμπληρωματικά, χρησιμοποιούμε και άλλα σημεία βελονισμού στο σώμα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου. Ετσι, όχι μόνο υποστηρίζουμε τη διαδικασία της αντιγήρανσης αλλά και αποκαθιστούμε την ομαλή ροή της ενέργειας σε όλο τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία:

 • Το χρώμα του προσώπου αλλάζει, η επιδερμίδα γίνεται πιο λαμπερή και δείχνει πιο υγιής
 • Υπάρχει σύσφιξη σε όλες τις περιοχές
 • Αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος
 • Λείανση των ρυτίδων, τοποθετώντας ειδικές διαδερματικές, μικροσκοπικές βελόνες μέσα στις ίδιες τις ρυτίδες
 • Το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό, χωρίς να αλλοιώνεται η εικόνα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

 

Τι να περιμένει κανείς από τον αισθητικό βελονισμό

Σε αντίθεση με το μπότοξ ή τα δερματικά εμφυτεύματα (fillers), ο αισθητικός βελονισμός δεν φτιάχνει τα πάντα αμέσως. Εστιάζει στο να δημιουργήσει μακράς διάρκειας αλλαγές στην υγεία του δέρματος και του σώματος, και όχι άμεσες αλλά μικρής διάρκειας διορθώσεις. Δηλαδή, καλύτερη διέγερση του κολλαγόνου, πιό λαμπερό δέρμα, πιο αρμονική συνολική εικόνα, συν τα υπόλοιπα οφέλη του βελονισμού όπως η τόνωση όλων των συστημάτων και συγχρόνως η μείωση του άγχους και της έντασης.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι μια φυσική διαδικασία, χωρίς να μπαίνουν στον οργανισμό τεχνητές – χημικές ουσίες ή φάρμακα. Ο οργανισμός, δηλαδή, χρησιμοποιεί τα δικά του μέσα και ενέργειες για να θρέψει και να αποκαταστήσει τις φθορές.

Η συνεδρία

֍ Η συνεδρία ξεκινά με μία σύντομη λήψη ιστορικού.

֍ Επιλέγουμε τα σημεία που θα χρησιμοποιηθούν στο σώμα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε θεραπευμένου.

֍ Τοποθετούμε και τα σημεία του προσώπου που θα παραμείνουν για 30 λεπτά.

֍ Ακολουθεί θεραπεία με Led (Led light therapy), η οποία μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα του βελονισμού.

֍ Στη συνέχεια, γίνεται ένα απαλό μασάζ προσώπου με έλαια και jade roller.

֍ Τέλος ενυδατώνουμε την επιδερμίδα με υαλουρονικό οξύ.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά από τις πρώτες συνεδρίες. Οι συνεδρίες γίνονται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν περίπου 1,5 ώρα.

Aνάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του δέρματος, προτείνεται και ο κατάλληλος αριθμός συνεδριών. Ενας κύκλος 10 συνεδριών, συνήθως έχει σταθερά και εμφανή αποτελέσματα . Για την διατήρηση των αποτελεσμάτων καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται μία επαναληπτική συνεδρία.

* Οσον αφορά στις παρενέργειες, πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρύ μελάνιασμα σε κάποιο σημείο, το οποίο υποχωρεί μέσα σε μία βδομάδα.

* Ο αισθητικός βελονισμός δεν ενδείκνυται σε άτομα με μη ρυθμισμένη υψηλή πίεση, σε άτομα που πάσχουν από μη ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, και σε σε άτομα που έχουν συχνούς και δυνατούς πονοκεφάλους.

 

Βελονισμός

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική «τέχνη»

Η τέχνη του βελονισμού, ως μια από τις μεθόδους της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής (ΠΚΙ), αριθμεί περισσότερα από 2.500 χρόνια εφαρμογής. Στην αρχαία αυτή θεωρία ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένας μικρόκοσμος του σύμπαντος. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το φυσικό κόσμο και τους νόμους που τον διέπουν. Είναι μέρος της αδιάσπαστης ολότητας που ονομάζεται Τάο.

Τάο 道 θα πει μονοπάτι, δρόμος, στην κινέζικη φιλοσοφία, και σημαίνει την απόλυτη αρχή που διέπει το σύμπαν, ένας κώδικας θα μπορούσαμε να πούμε, συμπεριφοράς που είναι σε απόλυτη αρμονία με τους νόμους του σύμπαντος και οδηγεί στην αρετή. Περιγράφεται στο φημισμένο αρχαίο κείμενο του 6ου π.Χ. αιώνα Dao de jing και αποδίδεται στον σοφό Laozi.

«Το Τάο είναι σαν μια πηγή:

Χρησιμοποιείται αλλά ποτέ δεν εξαντλείται.

Είναι σαν το αέναο κενό:

Γεμάτο με άπειρες πιθανότητες.»

Ο βελονισμός είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος που εστιάζει στην διόρθωση της ανισορροπίας της ζωτικής ενέργειας (Qi – προφέρεται τσι). Η έννοια της ενέργειας Qi, για την ΠΚΙ, συμβολίζει τη ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις:

 • σωματικές λειτουργίες
 • σκέψεις
 • συναισθήματα
 • εσωτερικός κόσμος
 • εξωτερική έκφραση

Η ζωτική ενέργεια είναι υπεύθυνη για την λειτουργία, την αλλαγή, την κίνηση, την ίδια τη ζωή.

Ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως μια ολότητα και ο βελονισμός αποτρέπει, διαγιγνώσκει, θεραπεύει την ασθένεια, βελτιώνοντας τη γενική ψυχική και σωματική υγεία. Εναρμονίζει τη ροή του Qi στο σώμα, επηρεάζοντας τους μηχανισμούς που τη δημιούργησαν τις ανισορροπίες.

Καθώς οι ασθένειες πολύ συχνά προέρχονται από συναισθηματικά αίτια, η προσέγγιση της ΠΚΙ είναι ολιστική και – σε αντίθεση με τη δυτική ιατρική – δεν απευθύνεται στο σύμπτωμα αλλά στο αίτιο που το δημιούργησε,  επιτυγχάνοντας έτσι θεραπεία σε πολλά επίπεδα.

Ο ασθενής μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται το σώμα, το πνεύμα και τα συναισθήματα του, και δεν είναι ένας παθητικός αποδέκτης θεραπείας. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι που φέρνει την ίαση, παρά η δέσμευση – συνεργασία του ατόμου στη θεραπεία του. Πώς να μάθει, δηλαδή, να είναι σε επικοινωνία με τον εαυτό του και πιο συνδεδεμένος με την ίδια τη ζωή και το σύμπαν.

Στο δυτικό κόσμο ο βελονισμός είναι μια πολύ δημοφιλής θεραπευτική πρακτική εδώ και δεκαετίες. Οι θεραπείες είναι ανώδυνες. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσης, και το πάχος τους είναι περίπου όσο μια τρίχα μαλλιών. Εισέρχονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (κυρίως στα χέρια και τα πόδια) και παραμένουν για περίπου μισή ώρα.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα σε καταστάσεις όπως:

֍ Αυπνία

֍ Μυϊκοί πόνοι (μέση, αυχένας, γόνατα, ώμοι κλπ)

֍ Προβλήματα διάθεσης (άγχος, θυμός, θλίψη, νευρικότητα κλπ)

֍ Γυναικολογικά (ρύθμιση εμμήνου ρύσεως, διαταραχές κύκλου, δυσμηνόρροια,   εμμηνόπαυση κλπ)

֍ Ημικρανίες, πονοκέφαλοι

֍ Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ανορεξία, δυσπεψία, γαστρίτιδα κ.α.

֍ Δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάρροια

֍ Κούραση, έλλειψη ενέργειας

֍ Δερματικά προβλήματα

Πάνω απ’ όλα, ο βελονισμός (και γενικά η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική) λειτουργούν ολιστικά, σε σώμα και πνεύμα, συνδέοντας τον άνθρωπο ξανά με την εσωτερική του δύναμη και ενέργεια, φέρνοντας ηρεμία, ευεξία και συνολική ισορροπία.

Pin It on Pinterest

Καλέστε μας