Βελονισμός Αθήνα - Βάρη - Νότια προάστεια - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Τι είναι ο βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος που ανήκει στο φάσμα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Π.Κ.Ι) και αριθμεί περισσότερα από 2.500 χρόνια εφαρμογής.

Η Π.Κ.Ι θεωρεί οτι το ανθρώπινο σώμα είναι μια μικρογραφία του φυσικού κόσμου. 

Ετσι, όπως στη φύση επενεργούν ο άνεμος, η ζέστη, το νερό, η γη, έτσι και το ανθρώπινο σώμα μπορούμε να πούμε πως είναι ένα αντίστοιχο σύστημα με ενέργειες που κυκλοφορούν, όπως πχ το αίμα, τα υγρά, τα θρεπτικά συστατικά και διέπεται από τους ίδιους (φυσικούς) νόμους. 

Οι φυσικές ενέργειες και οι σωματικές ουσίες κυκλοφορούν ασταμάτητα μέσα στον οργανισμό μέσω ενός δικτύου καναλιών, σα να λέμε ένα δίκτυο ποταμιών ενέργειας.

Πολύ λεπτές νηματοειδείς βελόνες μιάς χρήσεως, στο πάχος της τρίχας των μαλλιών, εισέρχονται σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία – που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στις περιοχές από τα πέλματα μέχρι τα γόνατα και από τους καρπούς μέχρι τους αγκώνες.

Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη. Οι βελόνες παραμένουν από 20 έως 30 λεπτά, διάστημα στο οποίο συνήθως ο ασθενής χαλαρώνει πολύ ή ακόμα και ελαφρώς κοιμάται.

Πως δουλεύει ο βελονισμός;

Η ζωτική ενέργεια ή αλλιώς Qi (τσι) κυκλοφορεί στο σώμα κατά μήκος καναλιών (ενεργειακών γραμμών) που ονομάζονται και μεσημβρινοί. Κάθε όργανο συνδέεται με ένα μεσημβρινό, π.χ. μεσημβρινός της Καρδιάς, μεσημβρινός του Πνεύμονα κλπ.

Οι μεσημβρινοί μοιάζουν με ποτάμια που ρέουν μέσα στο σώμα. Καθώς ρέει το ποτάμι μεταφέρει καθαρό νερό που βρέχει και θρέφει το χώμα και τα φυτά και φέρνει ευφορία. Με τον ίδιο τρόπο οι μεσημβρινοί φέρνουν ζωτική ενέργεια (Qi) που θρέφει τα κύτταρα, τα όργανα, τους ιστούς, τους μυς και όλα τα συστήματα. Κάθε κανάλι περιέχει σημεία όπου το Qi συγκεντρώνεται και αυτά είναι που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία.

Οταν το Qi είναι μπλοκαρισμένο η κυκλοφορία δεν γίνεται σωστά και δημιουργείται πόνος. Οταν το Qi είναι ανεπαρκές το σύστημα είναι αδύναμο και δημιουργείται κούραση. 

Η υγεία ενός ανθρώπου εξαρτάται από την ποιότητα, την ποσότητα και την ισορροπία του Qi. Ο βελονισμός αποκαθιστά τη σωστή ροή του Qi σε όλο το σώμα δημιουργώντας ισορροπία και ευεξία, συστατικά που οδηγούν στη θεραπεία.

Πονάει ο βελονισμός;

Ο ελαφρύς χειρισμός και οι πολύ λεπτές νηματοειδείς βελόνες  που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας κάνουν τη διαδικασία σχεδόν ανώδυνη. 

Μπορεί κανείς να αισθανθεί μια πολύ μικρή ενόχληση την ώρα που η βελόνα εισέρχεται (κι αυτό σε ορισμένα σημεία), η οποία εξαφανίζεται μετά από λίγα δευτερόλεπτα. 

Τις περισσότερες φορές ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα. Κατά τη διάρκεια παραμονής των βελόνων δεν υπάρχει καμμία ενόχληση, οι ασθενείς χαλαρώνουν, ενώ συχνά μπορεί και να αποκοιμηθούν.

Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε.
Οχι, δεν πονάει καθόλου. Κι αυτό γιατί οι βελόνες, μιας χρήσεως, που χρησιμοποιούμε στο βελονισμό είναι πολύ λεπτές, στο μέγεθος μιας τρίχας των μαλλιών.

Ενδεικτικά:

  1. μια τρίχα μαλλιών έχει διάμετρο 0,10mm
  2. η βελόνα του βελονισμού 0,18mm ή 0,16 ή 0,14 (του αισθητικού βελονισμού προσώπου)
  3. του ραψίματος 1,02mm
  4. της σύριγγας 28,5mm

Οι βελόνες εισέρχονται πολύ επιφανειακά, με οδηγό, δηλαδή βρίσκονται μέσα σε ένα πλαστικό σωληνάκι και ο θεραπευτής απλώς τις «πατάει» πάνω στο βελονιστικό σημείο. Η μόνη αίσθηση που μπορεί να έχει κανείς είναι μια μικρή αίσθηση μουδιάσματος στο σημείο, ή βάρους, ή σαν μικρό σήμα ηλεκτρικό (που σημαίνει οτι το Qi = ζωτική ενέργεια, έχει ενεργοποιηθεί), αλλά κι αυτό δεν ισχύει πάντα, ούτε και σε όλους τους ασθενείς.

Οι βελόνες παραμένουν για 20 – 30 λεπτά. Σ΄αυτό το διάστημα, ο θεραπευόμενος χαλαρώνει και ηρεμεί, συχνά οι ασθενείς κοιμούνται.

Ο βελονισμός φέρνει ηρεμία, ευεξία και αναζωογόνηση.

Είναι ο βελονισμός ασφαλής;

Ο βελονισμός είναι μια ασφαλής και ήπια τεχνική χωρίς παρενέργειες. Είναι μια φυσική μέθοδος, αφού ο οργανισμός ουσιαστικά αυτορυθμίζεται και χρησιμοποιεί τη δική του ενέργεια για να θεραπευτεί.

Οι βελόνες είναι εξαιρετικά λεπτές, σαν μια τρίχα μαλλιών, αποστειρωμένες και είναι μίας χρήσεως.

Πως είναι μια συνεδρία βελονισμού;

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και αφού συζητήσουμε για το πώς πήγε το διάστημα που προηγήθηκε από την τελευταία συνεδρία, ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι θεραπείας φορώντας τα ρούχα του. 

Γίνεται λήψη σφυγμού (κατά τον τρόπο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής) και εξετάζεται οπτικά η γλώσσα. Η γλώσσα είναι σαν ένας χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται η γενική υγεία των οργάνων και των μεσημβρινών.

Στη συνέχεια τοποθετούνται οι βελόνες που θα παραμείνουν 20 έως 30 λεπτά.

Πόση ώρα διαρκεί η συνεδρία;

Η πρώτη συνεδρία διαρκεί περίπου 2 ώρες. Γίνεται λήψη λεπτομερούς ιστορικού, εξέταση σφυγμού και γλώσσας και μετά ακολουθεί θεραπεία.

Κάθε επόμενη συνεδρία που περιλαμβάνει την αρχική συζήτηση, τη θεραπεία και τυχόν οδηγίες στο τέλος, διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι θεραπείες;

Συνήθως 1 φορά την εβδομάδα είναι μια πολύ ικανοποιητική συχνότητα. 

Αν το πρόβλημα είναι οξύ, όπως π.χ. πάρα πολύ έντονη κρίση πόνου, μπορεί να χρειαστούν 2 φορές την εβδομάδα στην αρχή και καθώς το πρόβλημα αρχίζει να υποχωρεί επιστρέφουμε στη 1 φορά την εβδομάδα.

Οταν το πρόβλημα υποχωρήσει, μία συνεδρία κάθε δεύτερη εβδομάδα ή μία φορά το μήνα ενδείκνυται για συντήρηση. 

Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ;

Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται από το θεραπευτικό πλάνο και ποικίλει ανάλογα με το είδος του προβλήματος και τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αντιδρά με διαφορετικό ρυθμό στη θεραπεία.

Συνήθως τα χρόνια προβλήματα απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Ενα πρόσφατο πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί 5 – 6 συνεδρίες, ενώ ένα χρόνιο μπορεί να χρειαστεί 10 – 12 και ίσως περισσότερες. 

Μετά τη λήψη του ιστορικού θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το χρόνο θεραπείας με αρκετή ακρίβεια.

Πρώτη συνεδρία

Κατά την πρώτη συνεδρία ο ασθενής δεν πρέπει να είναι νηστικός, ούτε να έχει καταναλώσει ένα βαρύ γεύμα πριν, και να μην έχει πιεί καφέ τις προηγούμενες 2 ώρες.

Φορέστε άνετα ρούχα που να επιτρέπουν την πρόσβαση σε σημεία έως τα γόνατα και έως τους αγκώνες.

Λαμβάνεται πλήρες ιστορικό και συζητώνται τα προβλήματα που απασχολούν τον ασθενή αυτή την περίοδο.

Συζητάμε το θεραπευτικό πλάνο που είναι εξατομικευμένο και σχεδιασμένο πάνω στον ασθενή. 

Από την οπτική της κινέζικης ιατρικής κάθε άτομο είναι μοναδικό και η θεραπεία σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία του. Ακούγοντας, ρωτώντας, παρατηρώντας και εξετάζοντας μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης του ατόμου σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Στην κινέζικη ιατρική σώμα, πνεύμα και νους είναι ένα αδιαίρετο σύστημα και αυτή η ιατρική απευθύνεται και στα τρία αυτά επίπεδα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το να μπορεί ο ασθενής να μιλήσει εκτενώς για το πρόβλημα του, να μοιραστεί τα θέματα που τον απασχολούν και γενικότερα να νιώσει οτι μπορεί να έχει τον χρόνο που χρειάζεται και όχι   

Μετά τη λήψη του ιστορικού ακολουθεί θεραπεία βελονισμού.

Η διάρκεια της πρώτης συνεδρίας είναι περίπου 2 ώρες.

Γιατί εξετάζουμε τη γλώσσα στο βελονισμό;

Στην πρώτη θεραπεία, κατά τη λήψη του ιστορικού, αλλά και σε κάθε επόμενη συνεδρία, εξετάζουμε πάντοτε τη γλώσσα. Κι αυτό γιατί η εξέταση της γλώσσας αποτελεί ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο.

Το χρώμα, το σχήμα, το επίχρισμα της γλώσσας, μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα του θεραπευόμενου. Μας δείχνει την εικόνα των οργάνων και των συστημάτων, και κατά πόσο αυτά είναι σε ισορροπία.

Το χρώμα της μας δίνει στοιχεία για το αν επικρατεί ζέστη ή κρύο στον οργανισμό, το σχήμα για το αν η κυκλοφορία των υγρών γίνεται σωστά, η ενυδάτωση της μας δείχνει αν τα υγρά είναι επαρκή ή όχι. Το επίχρισμα δείχνει τον παθογόνο που τυχόν υπάρχει. Αλλα σημάδια όπως ρωγμές ή αποτυπώματα δοντιών προσθέτουν επιπλέον πληροφορίες.

Η γλώσσα είναι ο μόνος ορατός μυς του σώματος, και από την παρατήρησή της μπορούμε να εξάγουμε πολύ ασφαλή συμπεράσματα, γιατί όλα τα όργανα αντικατοπτρίζονται σε διαφορετικά σημεία της επιφάνειάς της. Μαζί με τη λήψη του σφυγμού είναι τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία για την διάγνωση και το σχεδιασμό της θεραπείας.

Pin It on Pinterest

Καλέστε μας