Πόνοι

Πώς ανακουφίζονται οι πόνοι με το βελονισμό

Ενας οξύς πόνος στη μέση ή ένας τραυματισμός από αθλητική δραστηριότητα, μπορεί σε ένα λεπτό να καταστρέψει την μέρα σου και ίσως να σε περιορίσει για εβδομάδες. Το ίδιο και οι πόνοι σε γόνατα, αυχένα, ώμο, αγκώνα κλπ). Συνήθως αυτού του είδους οι τραυματισμοί, αντιμετωπίζονται με φάρμακα (που συχνά έχουν παρενέργειες), και εξωτερικής χρήσης αλοιφές (που συνήθως έχουν φτωχά αποτελέσματα).

Με το βελονισμό μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα πολύ σύντομα, ακόμα και από την πρώτη συνεδρία.

Στη θεραπεία χρησιμοποιούμε νηματοειδείς, πολύ λεπτές βελόνες, οι οποίες εισέρχονται σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία, που βρίσκονται πάνω στους μεσημβρινούς. Με άλλα λόγια, τα σημεία αυτά είναι κάτι σαν «στάσεις», στην πορεία των ενεργειακών αυτών δρόμων (κανάλια τα ονομάζουν οι κινέζοι) που διατρέχουν όλο το σώμα μας. Μέσα σε αυτά τα κανάλια ρέει η ζωτική ενέργεια (Qi), που θρέφει και αναζωογονεί.

Πολλές φορές υπάρχουν μπλοκαρίσματα της ροής της ενέργειας, δηλαδή η κίνηση στους δρόμους αυτούς δεν γίνεται ελεύθερα, και τότε παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι μυοσκελετικοί πόνοι ή οι πόνοι από σωματικούς τραυματισμούς.

Οσο κι αν θεωρούμε ότι ο πόνος είναι «φίλος» μας, γιατί μας προειδοποιεί ότι κάτι στον οργανισμό δεν πάει καλά, ωστόσο, δεν παύει να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, όχι μόνο στη σωματική μας κατάσταση, αλλά και στην ψυχολογική μας διάθεση. Επιπλέον οι διάφοροι τραυματισμοί, καλό είναι να θεραπεύονται σχετικά σύντομα από την έναρξή τους, γιατί στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να γίνουν χρόνιοι.

Με τον βελονισμό απελευθερώνουμε αυτά τα μπλοκαρίσματα της ενέργειας και αποκαθιστούμε τη ροή στα κανάλια. Για να το πετύχουμε αυτό, είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε την πάσχουσα περιοχή με πολλούς τρόπους, και όχι όπως φαντάζεται κανείς να αρχίσουμε να βάζουμε βελόνες όπου εντοπίζονται οι πόνοι. Ο βελονισμός λειτουργεί πολύ πιο σύνθετα από αυτή την απλοποιημένη λογική.

Ετσι:

  • Συνήθως χρησιμοποιούμε απομακρυσμένα σημεία, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά. Κυρίως σημεία που βρίσκονται στα πόδια ή στα χέρια.
  • Μπορούμε να προβάλλουμε την πάσχουσα περιοχή σε άλλη παρόμοιας δομής περιοχή του σώματος. Για παράδειγμα, αν ο πόνος είναι στο γόνατο, μπορώ να χρησιμοποιήσω την άρθρωση του αγκώνα για θεραπεία.
  • Αν ο πόνος είναι χρόνιος, αυτό σημαίνει ότι υποβόσκει κάποια άλλη παθολογία. Με την ακριβή διάγνωση που κάνουμε, εντοπίζουμε αυτή την παθολογία και την θεραπεύουμε, συγχρόνως δε, θεραπεύεται και ο πόνος αντίστοιχα.
  • Βοηθητικά, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και θεραπεία με μόξα (μια κινέζικη θερμαντική τεχνική), αν η διάγνωση δείχνει ότι ο πόνος οφείλεται σε κρύα παθολογία.
  • Ακόμα, έχουμε και τις βεντούζες, που εφαρμόζονται τοπικά και ανακουφίζουν άμεσα.

Πολλές φορές φτάνει ακόμα και μία συνεδρία, για να βελτιώσει την κατάσταση κατά 60% – 80%. Σε άλλες πιο χρόνιες περιπτώσεις θα απαιτηθούν περισσότερες, αλλά η βελτίωση, σ΄έναν βαθμό, θα υπάρξει από την αρχή.

Ο βελονισμός λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στις περιπτώσεις πόνου, γιατί ξεμπλοκάρει τα μπλοκαρισμένα ενεγειακά σημεία, και προσφέρει συγχρόνως και τα άλλα του οφέλη παράλληλα στον θεραπευόμενο. Χαλάρωση, ηρεμία, ευεξία, και το κυριότερο χωρίς φάρμακα και παρενέργειες.

 

 

: Βελονισμός | Πόνοι | Πόνος στη μέση
Μελίνα Σταματίου

Μελίνα Σταματίου

θεραπεύτρια

Ο προσωπικός μου στόχος είναι να προσφέρω αποτελεσματική και εξατομικευμένη θεραπευτική φροντίδα στον κάθε ασθενή. Εδώ σχεδιάζουμε προσεκτικά την κάθε θεραπεία ώστε να απευθύνεται αποκλειστικά στις προσωπικές ανάγκες του. [περισσότερα…]

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να νιώθεις καλά. Βρες τρόπους να νιώθεις καλά. Αναζήτησε ευκαιρίες να εκτιμήσεις πράγματα. Θυμήσου, είσαι πρωταγωνιστής μόνο στη δική σου ζωή. Η κίνηση είναι υγεία, η στασιμότητα ασθένεια.

 Κάθε αλλαγή εξαρτάται από εσένα. Ο δρόμος των χιλίων μιλίων, ξεκινάει με ένα βήμα.

Pin It on Pinterest

Καλέστε μας