Ημικρανίες

Ημικρανίες

Ημικρανίες, πονοκέφαλοι, ή πώς το σώμα διαμαρτύρεται

Υποφέρεις από συχνούς πονοκεφάλους/ημικρανίες; Εχεις πονοκέφαλο από στρες, από κούραση, ή λόγω περιόδου;

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (ΠΚΙ) υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που προκαλούν συχνούς πονοκεφάλους. Ανισορροπίες, υπερβολές και ανεπάρκειες των πέντε βασικών οργάνων του σώματος αποτελούν την πραγματική αιτία.

Στην ΠΚΙ δεν υπάρχει μια και μοναδική συνταγή που να λύνει όλα αυτά τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα αν ένας από τους μεσημβρινούς (κανάλια) που διατρέχουν το κεφάλι έχει στάση της ροής της ζωτικής ενέργειας, μπορεί να δημιουργήσει πολύ διαφορετικά είδη ημικρανίας ή πονοκέφαλου.

Κάθε πονοκέφαλος/ημικρανία έχει τη δική του αιτία. Αναγνωρίζοντας ποιό όργανο και ποιός μεσημβρινός είναι σε ανισορροπία, μπορούμε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα στην πηγή του.

Τα πάσης φύσεως αναλγητικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά, αλλά αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να καλύπτουν το πρόβλημα που υπάρχει από κάτω, με αποτέλεσμα αργότερα να προκύπτουν άλλα πιο σοβαρά θέματα.

Ο πονοκέφαλος είναι μια ισχυρή προειδοποίηση του σώματος ότι κάτι δεν πάει καλά σε οργανικό ή ψυχολογικό επίπεδο, μια κραυγή για βοήθεια.

Ας δούμε κάποια κύρια σημεία

 

 1. Η τοποθεσία. Η ακριβής τοποθεσία του πονοκεφάλου δίνει στο θεραπευτή ξεκάθαρα στοιχεία για το ποιός μεσημβρινός ή όργανο έχει ανισορροπία. Για παράδειγμα, η ημικρανία στους κροτάφους μας δείχνει τον μεσημβρινό της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος για την ΠΚΙ συνδέεται με το ήπαρ (είναι τα όργανα που αντιστοιχούν στο στοιχείο του ξύλου), και τα δύο επηρεάζονται ιδιαίτερα από το άγχος, έτσι ξέρουμε ότι το κύριο αίτιο είναι το στρες.

Αντίθετα, ο μετωπιαίος πονοκέφαλος σαν τοποθεσία δείχνει τον μεσημβρινό του στομάχου, και είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ανισορροπία στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 

 1. Ο πονοκέφαλος που συνοδεύει την περίοδο στις γυναίκες, έχει και αυτός να κάνει με τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο συνδέεται γενικά με τη ροή – αίματος και συναισθημάτων. Μας δείχνει ανεπάρκεια ή μπλοκάρισμα της ζωτικής ενέργειας.

 

 1. Ο πονοκέφαλος που προέρχεται από κούραση – εξάντληση δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα είναι σε μεγάλη ανεπάρκεια και χρειάζεται τόνωση και θρέψη.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα έχεις κρίση ημικρανίας ή πονοκεφάλου, σκέψου τι θέλει να σου πει το σώμα.

 

 Η φυσική μέθοδος θεραπείας του βελονισμού προσφέρει:

 

֍ Ανακούφιση από τα συμπτώματα χωρίς φάρμακα και παρενέργειες.

֍ Θεραπεύει το αίτιο που βρίσκεται κάτω από το σύμπτωμα του πονοκεφάλου, και συγχρόνως προσφέρει συνολική τόνωση και ευεξία.

֍ Κινεί τη στασιμότητα, αποκαθιστά τη σωστή ροή της ζωτικής ενέργειας, απομακρύνει τις υπερβολές της ενέργειας όταν αυτές υπάρχουν, και τονώνει τις ανεπάρκειες.

֍ Καθώς ο βελονισμός λειτουργεί ολιστικά, επιδρά συγχρόνως και στο ψυχολογικό επίπεδο, που πολύ συχνά αποτελεί την αιτία.

 

Ψυχολογικά

Ψυχολογικά

Πώς ανακουφίζει ο βελονισμός τα ψυχολογικά προβλήματα

Στις μέρες μας, παρόλο που όλο και περισσότεροι μιλούν για θετική σκέψη και στάση στη ζωή, είναι ίσως πιο δύσκολο από ποτέ να καταφέρει κανείς να διατηρήσει την αισιοδοξία και την ισορροπία του. Τα ψυχολογικά προβλήματα δείχνουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τα πρόσφατα γεγονότα του 2020 είναι σαφές ότι επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αγχος, στρες, θυμός, αρνητικές σκέψεις, φόβος, κατάθλιψη είναι πια πολύ κοινά προβλήματα. Μια ματιά στην αύξηση πωλήσεων στα συμπληρώματα διατροφής και στις βιταμίνες δείχνει ξεκάθαρα την όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για φυσική θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Η κινέζικη ιατρική ασχολείται με τα συναισθήματα εδώ και χιλιάδες χρόνια, θεωρώντας τα πηγή μεγάλης αστάθειας και αιτίας σωματικών ασθενειών. Κι αυτό γιατί τα συναισθήματα μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία και την κυκλοφορία της ζωτικής ενέργειας (Qi) στο σώμα.

Το σώμα μας διατρέχουν κανάλια, ή αλλιώς μεσημβρινοί, ενεργειακές γραμμές δηλαδή, μέσα στις οποίες κινείται η ζωτική ενέργεια (Qi) τροφοδοτώντας όλα τα συστήματα και τα όργανα. Θυμός, θλίψη, φόβος, υπερβολικές σκέψεις αλλά και μεγάλη χαρά μπλοκάρουν την κυκλοφορία της ενέργειας και δημιουργούν προβλήματα σε όλα τα συστήματα.

Στην κινέζικη ιατρική υπάρχει η θεωρία των 5 στοιχείων, που περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις μεταξύ των ενεργειών. Τα 5 στοιχείαξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό – απεικονίζουν τις θεμελιώδεις ποιότητες των πάντων στο σύμπαν. Κάθε στοιχείο ανήκει σε μία εποχή.

 • Την άνοιξη επικρατεί το ξύλο, και το συναίσθημα του ξύλου είναι ο θυμός.
 • Το καλοκαίρι επικρατεί η φωτιά, και το συναίσθημα της φωτιάς είναι η χαρά.
 • Το φθινόπωρο επικρατεί το μέταλλο, και το συναίσθημα του μετάλλου είναι η θλίψη.
 • Τον χειμώνα επικρατεί το νερό, και το συναίσθημα του νερού είναι ο φόβος.
 • Στο τέλος καλοκαιριού επικρατεί η γη, και το συναίσθημα της γής είναι οι υπερβολικές σκέψεις.

Καθώς ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος του σύμπαντος και δονείται με τις ίδιες ενέργειες, περνά – όπως και οι εποχές – από όλα αυτά τα συναισθήματα.

Και η ίδια η φύση, αντικατοπτρίζει αυτές τις ποιότητες. Σκεφτείτε πως είναι η ποιότητα του χειμωνιάτικου κρύου, σε αντίθεση με τη ζέστη του καλοκαιριού που ο ήλιος είναι κυρίαρχος και μας καλεί να βγούμε έξω και να συνδεθούμε με τους άλλους.

Αρα κάθε συναίσθημα είναι φυσιολογικό να το βιώνουμε.

Όμως, καθώς τα συναισθήματα επηρεάζουν άμεσα την υγεία του σώματος, πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι:

 1. Τα συναισθήματα πρέπει να είναι ελεγχόμενα (δηλαδή δεν τα αφήνουμε να μας κατακλύσουν ολοκληρωτικά). Για παράδειγμα ο υπερβολικός θυμός, μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ με αποτέλεσμα να εμφανιστούν συμπτώματα όπως, δυσμηνόρροια, πονοκέφαλος, ζαλάδες, εμβοές, κόκκινα μάτια, δυσκοιλιότητα.

 

 1. Το κάθε συναίσθημα πρέπει να είναι ανάλογο σε ένταση, με την αιτία που το προκάλεσε (δεν μπορεί να είμαι θυμωμένος μία ολόκληρη μέρα, επειδή κάποιος με εκνεύρισε πολύ στο δρόμο την ώρα που οδηγούσα).

 

 1. Πρέπει να παίρνω μια «απόσταση» από τα γεγονότα, δηλαδή όσο πιο μακριά τοποθετώ τον εαυτό μου, τόσο λιγότερο επηρεάζομαι από αυτά (αν παρατηρούσα τον εαυτό μου από τη σελήνη, πόσο σοβαρό θα μου φαινόταν που η κυρία πίσω μου, μου πήρε τη θέση στην ουρά;)

 

 1. Κανένα συναίσθημα δεν πρέπει να διαρκεί για πάρα πολύ καιρό. Ακόμα και η θλίψη της απώλειας, δεν είναι υγιές να διαρκεί για χρόνια. Καμία εποχή δεν διαρκεί για πάντα.

 

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πανικοβάλλομαι επειδή νιώθω περιστασιακά θλίψη. Δεν είναι κάτι κακό. Αντίθετα, ακόμα και η συνεχής και υπερβολική χαρά από ένα σημείο και μετά γίνεται παθολογική. Δεν είναι φυσιολογικό να γελάω όλη την ώρα, με ότι και να συμβαίνει.

Η κινέζικη ιατρική ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ισορροπία. Οταν, λοιπόν, τα συναισθήματα είναι ισορροπημένα, τότε και η ζωτική ενέργεια ρέει ομαλά και προστατεύει την ψυχή και το σώμα.

Με τον βελονισμό επαναφέρουμε την ομαλή ροή σε σώμα και πνεύμα. Ο άνθρωπος, όταν είναι ήρεμος αποδίδει καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής του.

 

 

Pin It on Pinterest

Καλέστε μας