Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική τονίζουμε οτι είναι πολύ σημαντικό να τρώμε τροφές που παράγει ο τόπος μας και που είναι στην εποχή τους. Τώρα, το φθινόπωρο, ένα από τα εποχικά φρούτα είναι και το σταφύλι.
Τα σταφύλια έχουν φύση ουδέτερη (δηλαδή δεν είναι σα φύση ούτε κρύα, ούτε ζεστά), και η γεύση τους είναι γλυκόξινη. Υποστηρίζουν τους μεσημβρινούς και τα όργανα του σπλήνα, των πνευμόνων, του ήπατος και των νεφρών.
Τονώνουν τούς νεφρούς, το ήπαρ, το Qi (ζωτική ενέργεια), εμπλουτίζουν το αίμα, και τα υγρά του σώματος, δυναμώνουν τους μυς, τους τένοντες, και τα οστά. Είναι διουρητικά, άρα μειώνουν τα οιδήματα και βοηθούν στη δυσκολία ούρησης ή στην επώδυνη ούρηση . Πολύ πλούσια σε γλυκόζη, οξέα φρούτων, και έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα από όλα τα φρούτα σε ποτάσιο. Ακόμα, περιέχουν σίδηρο, και βιοφλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν και ενδυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Οι σκούρες ποικιλίες σταφυλιών ενισχύουν περισσότερο το αίμα.
Σε αποξηραμένη μορφή (σταφίδα) περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Α από ότι τα φρέσκα σταφύλια. Εχουν μεγαλύτερη επίδραση στην τόνωση των νεφρών, του ήπατος, του Qi και του αίματος. Περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και B.
Ιδιαίτερα οι μαύρες σταφίδες, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βόριο, βοηθούν στο μεταβολισμό ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D, και στην σύνθεση οιστρογόνων στις γυναίκες, άρα είναι χρήσιμες στην εμμηνόπαυση και στην οστεοπόρωση.
Σταφυλοθεραπεία λοιπόν!
Ιδού και μια εύκολη και υγιεινή συνταγή:
Τρουφάκια superfood
5 -6 χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
1 χούφτα μαύρες σταφίδες
1 χούφτα αμύγδαλα
Τα χτυπάτε σε μιξεράκι όλα μαζί και τα πλάθετε μπαλάκια.