Πράσο

Το πράσο σα φύση είναι θερμό

Η γεύση του είναι γλυκόξινη, πικάντικη

Απευθύνεται στα όργανα πνεύμονες – στομάχι – σπλήνας – ήπαρ

Διανέμει το Qi (ζωτική ενέργεια)

Διανέμει το αίμα

Διασπείρει το κρύο

Το πράσο, κατά την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την κυκλοφορία του Qi, και του αίματος. Επίσης, βοηθάει στο να διώχνει το παθογόνο κρύο (γρίπη, κρυολόγημα) λόγω της ζεστής του φύσης. Είναι αποτοξινωτικό, θρέφει το yin, βελτιώνει την όρεξη και τονώνει το yang (όταν π.χ. υπάρχει συχνή ούρηση ή πόνος στη μέση, ή χαμηλή libido).

Τονώνει τους νεφρούς, θερμαίνει το σώμα, και κινεί τα έντερα. Ως εξωτερική χρήση μπορεί να βοηθήσει στις φλεγμονές, και να σταματήσει την αιμορραγία.

Δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια του θηλασμού γιατί μπορεί να σταματήσει την παραγωγή γάλακτος.

Και μια υγιεινή συνταγή:
Πρασόρυζο

4 πράσα ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
1 κύβος λαχανικών βιολογικός
1 φλυτζανάκι ρύζι Σπερχειού
Ντοματοπολτός ή πελτές καλής ποιότητας
Ανηθος
Σέλινο
Αλάτι, πιπέρι, λίγοι κόκκοι μπαχάρι

Βάζετε τα πράσα, το καρότο, το σέλινο με λίγο λάδι, μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτετε τον ντοματοπολτό και νερό, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, ζωμό και τα αφήνετε να βράσουν για λίγο. Συνεχίζετε με τον άνηθο και το ρύζι, χαμηλώνετε και σιγοβραζετε μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν χρειάζεται προσθέστε λίγο νερό ακόμα. Προτιμήστε να προσθέσετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό στο τέλος, είναι πολύ πιο υγιεινό και δεν χάνει τις ιδιότητές του.

:
Μελίνα Σταματίου

Μελίνα Σταματίου

θεραπεύτρια

Ο προσωπικός μου στόχος είναι να προσφέρω αποτελεσματική και εξατομικευμένη θεραπευτική φροντίδα στον κάθε ασθενή. Εδώ σχεδιάζουμε προσεκτικά την κάθε θεραπεία ώστε να απευθύνεται αποκλειστικά στις προσωπικές ανάγκες του. [περισσότερα…]

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να νιώθεις καλά. Βρες τρόπους να νιώθεις καλά. Αναζήτησε ευκαιρίες να εκτιμήσεις πράγματα. Θυμήσου, είσαι πρωταγωνιστής μόνο στη δική σου ζωή. Η κίνηση είναι υγεία, η στασιμότητα ασθένεια.

 Κάθε αλλαγή εξαρτάται από εσένα. Ο δρόμος των χιλίων μιλίων, ξεκινάει με ένα βήμα.

Pin It on Pinterest

Καλέστε μας