Αχλάδι, άλλο ένα φρούτο του φθινοπώρου και όπως έχουμε πει, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας, να τρώμε τροφές που βρίσκονται στην εποχή τους. Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική:
- Το αχλάδι σα φύση είναι κρύο
- Η γεύση του είναι γλυκόξινη
- Απευθύνεται στο σύστημα πνεύμονες, στομάχι
- Επιδρά στους πνεύμονες, μειώνοντας τη ζέστη και τα φλέγματα (βρογχίτιδα, κίτρινα φλέγματα), βοηθά στον βήχα που προέρχεται από ζέστη
- Υγραίνει τους πνεύμονες και το λαιμό, και απομακρύνει την ξηρασία γενικά
- Ενισχύει τα σωματικά υγρά
- Χρησιμοποιείται για διαβήτη, δυσκοιλιότητα
- Περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β3 (νιασίνη), Β6, C, φολικό, πολύ πλούσιο σε ποτάσιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, οξέα φρούτων, ταννίνες.
Προσοχή: όχι για αυτούς που έχουν ζέστη από ανεπάρκεια στο πεπτικό σύστημα, με συμπτώματα όπως μαλακά κόπρανα, διάρροια, χλωμή γλώσσα και πρησμένη.
Ιδού και μια συνταγή για μια φθινοπωρινή σαλάτα:
Μαρούλι, σαλάτα, λόλα, ρόκα
1 αχλάδι κομμένο σε κύβους
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Flakes παρμεζάνας ή ροκφόρ
1 χούφτα καρύδια
2 κουταλιές της σούπας κράνμπερι
Ελαιόλαδο
Μηλόξιδο ή βαλσαμικό