Πεπτικό σύστημα

Πεπτικό σύστημα

Πεπτικό σύστημα: Η βάση όλου του οργανισμού

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (ΠΚΙ) αντιλαμβάνεται τη διαδικασία της πέψης με έναν διαφορετικό τρόπο από τη δυτική ιατρική. Σύμφωνα με αυτήν, η τροφή που καταναλώνεται, αρχικά κατευθύνεται στο Στομάχι, το οποίο με μια διαδικασία «μαγειρέματος» την επεξεργάζεται και κάνει το διαχωρισμό σε «καθαρό» και «μη καθαρό» μέρος.

Το καθαρό μέρος κατευθύνεται προς τον Σπλήνα (που είναι το όργανο ζευγάρι με το στομάχι και ανήκουν και τα δύο στο στοιχείο της γης). Εκεί, το καθαρό μέρος θα μετατραπεί σε τροφική πεμπτουσία, που θα θρέψει όλα τα όργανα και τα συστήματα και θα φτιάξει αίμα και θρεπτικά υγρά. Το μη καθαρό μέρος θα κατευθυνθεί στο παχύ έντερο για αποβολή.

Όταν τρώμε την τροφή, π.χ. όταν τρώμε ένα μήλο, δεν παίρνουμε μόνο τις βιταμίνες, τις ίνες και τα ιχνοστοιχεία, αλλά, το σημαντικότερο, παίρνουμε μέσα μας το Qi του, τη ζωτική του ενέργεια. Κάθε τι πάνω στη γη έχει τη δική του ζωτική ενέργεια. Έτσι, λοιπόν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουν ζωτική ενέργεια. Αντίθετα, το ψάρι, το κρέας, τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά, συμπληρώνουν το δικό μας Qi.

Όταν αυτή η διαδικασία δεν γίνεται ομαλά εμφανίζονται πεπτικά προβλήματα. Κάποιο δηλαδή από τα όργανα που εμπλέκονται στην πέψη, δεν λειτουργεί σωστά.

Φουσκώματα, υπνηλία μετά το φαγητό, ναυτία, ερυγές (ρεψίματα), στομαχικός πόνος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες, δυσκοιλιότητα ή μαλακά κόπρανα ή διάρροιες – είναι μερικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα.

Όλα έχουν να κάνουν με την ομαλή ροή και κίνηση του Qi, και όταν αυτή διαταράσσεται έχουμε αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα:

 

  • Όταν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ξέρουμε ότι το στομάχι έχει ανοδική αντί για καθοδική κίνηση (που είναι η φυσιολογική), κι’ αυτό το ονομάζουμε επαναστατικό Qi του στομάχου.

 

  • Όταν έχουμε μαλακά κόπρανα ή διάρροια, ξέρουμε ότι οφείλονται σε ανεπάρκεια του Qi του σπλήνα, και αυτή την ανεπάρκεια μάλιστα, μπορούμε να την παρατηρήσουμε και στην εξέταση της γλώσσας.

 

  • Όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα ή καούρες, ξέρουμε ότι οφείλονται σε υπερβολική φωτιά – ζέστη που έχει συσσωρευτεί στα όργανα και τα συστήματα.

 

  • Όταν υπάρχει διάρροια ή μαλακά κόπρανα ξέρουμε ότι ή δεν υπάρχει αρκετό yang Qi ώστε να «μαγειρέψει» σωστά την τροφή ή υπάρχει συσσωρευμένη παθολογική υγρασία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

  • Όταν υπάρχει δυσάρεστη αναπνοή ξέρουμε ότι υπάρχει υπερβολή φωτιάς στο στομάχι.

 

Στη διαδικασία της θεραπείας και αφού έχουμε πάρει ένα πολύ αναλυτικό ιστορικό, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τα αίτια σε όλα αυτά τα συμπτώματα, και να σχεδιάσουμε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Δίνουμε συμβουλές πάνω στη διατροφή, στον τρόπο που πρέπει να τρώει κανείς για να έχει την καλύτερη πέψη, επιλέγουμε τα κατάλληλα σημεία βελονισμού, δίνουμε βότανα όταν χρειάζεται.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει πολλαπλούς τρόπους να χρησιμοποιήσει για να πετύχει φυσική ίαση, χωρίς φάρμακα και παρενέργειες.

Pin It on Pinterest

Καλέστε μας