Ξαδελφάκι του αμάρανθου, η κινόα είναι ένα αρχαίο φαγητό των Ινκας, οι οποίοι το αποκαλούσαν «η μητέρα όλων των σπόρων», παρόλο που δεν είναι στ’ αλήθεια σπόρος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σπόρος. Ανήκει, λοιπόν, στα ψευδοδημητριακά και είναι θάμνος που παράγει καρπούς σε διάφορα χρώματα, άσπρο, κόκκινο, μαύρο, μπλέ.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Εχει θερμαντική φύση, γλυκόξινη γεύση, λειτουργεί ως δυναμωτικό όλου του σώματος, και ειδικότερα τονώνει το yang των νεφρών, δηλαδή αφενός ζεσταίνει και αφετέρου δίνει ενέργεια στις λειτουργίες του σώματος.
Συγκρινόμενη με άλλους σπόρους, έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σε αξιοσημείωτη μάλιστα ποσότητα, ίση με αρκετά κρέατα. Η κινόα έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα (141mg έναντι 119mg/100gr) και περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά. Μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου, βιταμινών Β, βιταμίνης Ε, και μαγνησίου. Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι. Οπως όλοι οι σπόροι, πρέπει να μασιέται πολύ καλά για να βγάλει όλα τα θρεπτικά της στοιχεία.
- Βοηθάει στην απώλεια βάρους.
- Καθαρίζει τις αρτηρίες.
- Τονώνει το yang των νεφρών (δηλαδή δίνει ενέργεια, ζεσταίνει, αυξάνει τον μεταβολισμό των υγρών και τη libido).
Σαλάτα με κινόα
- Ξεπλύνετε καλά και βράστε 1 φλυτζάνι κινόα, σε αναλογία 1 προς 2 νερό. Κατά προτίμηση χρησιμοποιείστε κινόα δίχρωμη βιολογική. Η κινόα είναι έτοιμη όταν οι σπόροι δείχνουν να έχουν ανοίξει.
- Προσθέστε ντοματίνια, πιπεριές κόκκινες ή φλωρίνης ψιλοκομμένες, μικρές τουφίτσες από μπρόκολο ζεματισμένο, λίγο αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, κρεμμυδάκι φρέσκο, 2 -3 ξερά σύκα ψιλοκομμένα.
- Φτιάξτε μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, λίγο μηλόξιδο, αλάτι, πιπέρι.