Διακοπή καπνίσματος

Διακοπή καπνίσματος

Διακοπή καπνίσματος: Ποτέ δεν είναι αργά!

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα οδηγεί σε χρόνια σοβαρά προβλήματα. Διακοπή του καπνίσματος σημαίνει, σπάω τον κύκλο της εξάρτησης και προγραμματίζω εκ νέου τον εγκέφαλο να σταματήσει να έχει την επιθυμία της νικοτίνης.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι καθαρά θέμα θέλησης.

Οσα χρόνια κι αν καπνίζει κάποιος, δεν είναι ποτέ αργά να το σταματήσει. Τα οφέλη είναι τεράστια και η ποιότητα ζωής αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό.

 

Τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος ξεκινούν 1 ώρα μετά το τελευταίο τσιγάρο.

12 ώρες, μετά τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα αυξάνονται.

1 μέρα μετά, αρχίζει να απομακρύνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου. Τα επίπεδα καλής χοληστερίνης αυξάνονται.

3 μέρες μετά, τα επίπεδα νικοτίνης στο σώμα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Η γεύση και η οσμή αρχίζουν να επιστρέφουν στα κανονικά επίπεδα.

1 μήνα μετά, η πνευμονική λειτουργία έχει βελτιωθεί, δεν υπάρχει βήχας ή λαχάνιασμα. Μεγαλύτερη αντοχή στο τρέξιμο.

1 χρόνο μετά, η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου έχει μειωθεί στο μισό.

3 χρόνια μετά, η πιθανότητα εμφράγματος είναι στα ίδια επίπεδα με κάποιον μη καπνιστή.

5 χρόνια μετά, το σώμα έχει αυτοθεραπευτεί, η στένωση των αγγείων και των αρτηριών έχει υποχωρήσει. Η πιθανότητα να νοσήσει κανείς από καρκίνο του πνεύμονα έχει μειωθεί στο μισό.

10 χρόνια μετά, οι πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα είναι ίδιες με ενός μη καπνιστή. Τα κύτταρα έχουν αντικατασταθεί με νέα υγιή. Οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου είναι στα ίδια επίπεδα με ένα άτομο που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

15 χρόνια μετά, η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας ασθένειας είναι ίδια με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

 

Πώς βοηθάει ο βελονισμός στη διακοπή καπνίσματος

Για να είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πλάνο, ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σύνδρομο στέρησης.

Το κάπνισμα, πέρα από όλα τα άλλα, ανήκει στις εξαρτήσεις, και άρα δεν είναι ποτέ εύκολο να απαλλαγεί κανείς για πάντα από μία εξάρτηση εύκολα. Οταν καπνίζουμε δεν είμαστε μόνο εξαρτημένοι από τη νικοτίνη, αλλά εμπλέκονται και ψυχολογικοί και κοινωνικοί λόγοι. Είναι, συνήθως, πολύ δύσκολο να σταματήσει κανείς το κάπνισμα μόνιμα χωρίς βοήθεια.

Ο βελονισμός βοηθάει πολύ, σε όποιον έχει πραγματικά αποφασίσει να κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, και έχει τη θέληση να προσπαθήσει σοβαρά. Κι αυτό, γιατί πρώτα απ΄όλα, το μυαλό πρέπει να πειστεί ότι θέλει να απαλλαγεί από αυτή την κακή συνήθεια.

Ο βελονισμός μειώνει σημαντικά την επιθυμία για κάπνισμα και ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα στέρησης.

Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα σημεία στο αυτί (ωτοβελονισμός) τα οποία διεγείρουμε με ειδικές, πολύ μικρές βελόνες ή με βακάρια (φυτικά σποράκια). Ακόμα, επιλέγουμε κάποια συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση, τόνωση, κίνηση της ζωτικής ενέργειας, και δημιουργούν ευεξία. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη.

Στην πρώτη συνεδρία λαμβάνουμε ένα σύντομο ιστορικό και προσδιορίζουμε, σύμφωνα με τις ανάγκες, τη συχνότητα των θεραπειών. Η πρώτη συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα, ενώ οι επόμενες περίπου 45 λεπτά.

Με αυτόν τον τρόπο, από την πρώτη συνεδρία:

֍ Μειώνεται η επιθυμία για νικοτίνη

֍ Το στρες υποχωρεί και ο θεραπευόμενος χαλαρώνει

֍ Επέρχεται ηρεμία σε ψυχικό επίπεδο

֍ Ο οργανισμός δέχεται παράλληλα και τα άλλα οφέλη του βελονισμού, όπως τόνωση, αποτοξίνωση, ευεξία.

Και το πιο σημαντικό: χωρίς φάρμακα και παρενέργειες.

Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει, καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά στις συνθήκες στέρησης.

Συνήθως χρειάζονται τρεις συνεδρίες την πρώτη βδομάδα, που είναι και οι πιο έντονα τα συμπτώματα στέρησης, ακολουθούμενες από άλλες δύο την επόμενη. Στους επόμενους μήνες αν νιώσει κανείς έντονη επιθυμία για τσιγάρο, προτείνεται να επαναληφθούν  κάποιες συνεδρίες.

 

Πεπτικό σύστημα

Πεπτικό σύστημα

Πεπτικό σύστημα: Η βάση όλου του οργανισμού

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (ΠΚΙ) αντιλαμβάνεται τη διαδικασία της πέψης με έναν διαφορετικό τρόπο από τη δυτική ιατρική. Σύμφωνα με αυτήν, η τροφή που καταναλώνεται, αρχικά κατευθύνεται στο Στομάχι, το οποίο με μια διαδικασία «μαγειρέματος» την επεξεργάζεται και κάνει το διαχωρισμό σε «καθαρό» και «μη καθαρό» μέρος.

Το καθαρό μέρος κατευθύνεται προς τον Σπλήνα (που είναι το όργανο ζευγάρι με το στομάχι και ανήκουν και τα δύο στο στοιχείο της γης). Εκεί, το καθαρό μέρος θα μετατραπεί σε τροφική πεμπτουσία, που θα θρέψει όλα τα όργανα και τα συστήματα και θα φτιάξει αίμα και θρεπτικά υγρά. Το μη καθαρό μέρος θα κατευθυνθεί στο παχύ έντερο για αποβολή.

Όταν τρώμε την τροφή, π.χ. όταν τρώμε ένα μήλο, δεν παίρνουμε μόνο τις βιταμίνες, τις ίνες και τα ιχνοστοιχεία, αλλά, το σημαντικότερο, παίρνουμε μέσα μας το Qi του, τη ζωτική του ενέργεια. Κάθε τι πάνω στη γη έχει τη δική του ζωτική ενέργεια. Έτσι, λοιπόν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουν ζωτική ενέργεια. Αντίθετα, το ψάρι, το κρέας, τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά, συμπληρώνουν το δικό μας Qi.

Όταν αυτή η διαδικασία δεν γίνεται ομαλά εμφανίζονται πεπτικά προβλήματα. Κάποιο δηλαδή από τα όργανα που εμπλέκονται στην πέψη, δεν λειτουργεί σωστά.

Φουσκώματα, υπνηλία μετά το φαγητό, ναυτία, ερυγές (ρεψίματα), στομαχικός πόνος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες, δυσκοιλιότητα ή μαλακά κόπρανα ή διάρροιες – είναι μερικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα.

Όλα έχουν να κάνουν με την ομαλή ροή και κίνηση του Qi, και όταν αυτή διαταράσσεται έχουμε αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα:

 

 • Όταν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ξέρουμε ότι το στομάχι έχει ανοδική αντί για καθοδική κίνηση (που είναι η φυσιολογική), κι’ αυτό το ονομάζουμε επαναστατικό Qi του στομάχου.

 

 • Όταν έχουμε μαλακά κόπρανα ή διάρροια, ξέρουμε ότι οφείλονται σε ανεπάρκεια του Qi του σπλήνα, και αυτή την ανεπάρκεια μάλιστα, μπορούμε να την παρατηρήσουμε και στην εξέταση της γλώσσας.

 

 • Όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα ή καούρες, ξέρουμε ότι οφείλονται σε υπερβολική φωτιά – ζέστη που έχει συσσωρευτεί στα όργανα και τα συστήματα.

 

 • Όταν υπάρχει διάρροια ή μαλακά κόπρανα ξέρουμε ότι ή δεν υπάρχει αρκετό yang Qi ώστε να «μαγειρέψει» σωστά την τροφή ή υπάρχει συσσωρευμένη παθολογική υγρασία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

 • Όταν υπάρχει δυσάρεστη αναπνοή ξέρουμε ότι υπάρχει υπερβολή φωτιάς στο στομάχι.

 

Στη διαδικασία της θεραπείας και αφού έχουμε πάρει ένα πολύ αναλυτικό ιστορικό, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τα αίτια σε όλα αυτά τα συμπτώματα, και να σχεδιάσουμε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Δίνουμε συμβουλές πάνω στη διατροφή, στον τρόπο που πρέπει να τρώει κανείς για να έχει την καλύτερη πέψη, επιλέγουμε τα κατάλληλα σημεία βελονισμού, δίνουμε βότανα όταν χρειάζεται.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει πολλαπλούς τρόπους να χρησιμοποιήσει για να πετύχει φυσική ίαση, χωρίς φάρμακα και παρενέργειες.

Ημικρανίες

Ημικρανίες

Ημικρανίες, πονοκέφαλοι, ή πώς το σώμα διαμαρτύρεται

Υποφέρεις από συχνούς πονοκεφάλους/ημικρανίες; Εχεις πονοκέφαλο από στρες, από κούραση, ή λόγω περιόδου;

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (ΠΚΙ) υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που προκαλούν συχνούς πονοκεφάλους. Ανισορροπίες, υπερβολές και ανεπάρκειες των πέντε βασικών οργάνων του σώματος αποτελούν την πραγματική αιτία.

Στην ΠΚΙ δεν υπάρχει μια και μοναδική συνταγή που να λύνει όλα αυτά τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα αν ένας από τους μεσημβρινούς (κανάλια) που διατρέχουν το κεφάλι έχει στάση της ροής της ζωτικής ενέργειας, μπορεί να δημιουργήσει πολύ διαφορετικά είδη ημικρανίας ή πονοκέφαλου.

Κάθε πονοκέφαλος/ημικρανία έχει τη δική του αιτία. Αναγνωρίζοντας ποιό όργανο και ποιός μεσημβρινός είναι σε ανισορροπία, μπορούμε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα στην πηγή του.

Τα πάσης φύσεως αναλγητικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά, αλλά αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να καλύπτουν το πρόβλημα που υπάρχει από κάτω, με αποτέλεσμα αργότερα να προκύπτουν άλλα πιο σοβαρά θέματα.

Ο πονοκέφαλος είναι μια ισχυρή προειδοποίηση του σώματος ότι κάτι δεν πάει καλά σε οργανικό ή ψυχολογικό επίπεδο, μια κραυγή για βοήθεια.

Ας δούμε κάποια κύρια σημεία

 

 1. Η τοποθεσία. Η ακριβής τοποθεσία του πονοκεφάλου δίνει στο θεραπευτή ξεκάθαρα στοιχεία για το ποιός μεσημβρινός ή όργανο έχει ανισορροπία. Για παράδειγμα, η ημικρανία στους κροτάφους μας δείχνει τον μεσημβρινό της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος για την ΠΚΙ συνδέεται με το ήπαρ (είναι τα όργανα που αντιστοιχούν στο στοιχείο του ξύλου), και τα δύο επηρεάζονται ιδιαίτερα από το άγχος, έτσι ξέρουμε ότι το κύριο αίτιο είναι το στρες.

Αντίθετα, ο μετωπιαίος πονοκέφαλος σαν τοποθεσία δείχνει τον μεσημβρινό του στομάχου, και είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ανισορροπία στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 

 1. Ο πονοκέφαλος που συνοδεύει την περίοδο στις γυναίκες, έχει και αυτός να κάνει με τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο συνδέεται γενικά με τη ροή – αίματος και συναισθημάτων. Μας δείχνει ανεπάρκεια ή μπλοκάρισμα της ζωτικής ενέργειας.

 

 1. Ο πονοκέφαλος που προέρχεται από κούραση – εξάντληση δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα είναι σε μεγάλη ανεπάρκεια και χρειάζεται τόνωση και θρέψη.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα έχεις κρίση ημικρανίας ή πονοκεφάλου, σκέψου τι θέλει να σου πει το σώμα.

 

 Η φυσική μέθοδος θεραπείας του βελονισμού προσφέρει:

 

֍ Ανακούφιση από τα συμπτώματα χωρίς φάρμακα και παρενέργειες.

֍ Θεραπεύει το αίτιο που βρίσκεται κάτω από το σύμπτωμα του πονοκεφάλου, και συγχρόνως προσφέρει συνολική τόνωση και ευεξία.

֍ Κινεί τη στασιμότητα, αποκαθιστά τη σωστή ροή της ζωτικής ενέργειας, απομακρύνει τις υπερβολές της ενέργειας όταν αυτές υπάρχουν, και τονώνει τις ανεπάρκειες.

֍ Καθώς ο βελονισμός λειτουργεί ολιστικά, επιδρά συγχρόνως και στο ψυχολογικό επίπεδο, που πολύ συχνά αποτελεί την αιτία.

 

Ψυχολογικά

Ψυχολογικά

Πώς ανακουφίζει ο βελονισμός τα ψυχολογικά προβλήματα

Στις μέρες μας, παρόλο που όλο και περισσότεροι μιλούν για θετική σκέψη και στάση στη ζωή, είναι ίσως πιο δύσκολο από ποτέ να καταφέρει κανείς να διατηρήσει την αισιοδοξία και την ισορροπία του. Τα ψυχολογικά προβλήματα δείχνουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τα πρόσφατα γεγονότα του 2020 είναι σαφές ότι επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αγχος, στρες, θυμός, αρνητικές σκέψεις, φόβος, κατάθλιψη είναι πια πολύ κοινά προβλήματα. Μια ματιά στην αύξηση πωλήσεων στα συμπληρώματα διατροφής και στις βιταμίνες δείχνει ξεκάθαρα την όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για φυσική θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Η κινέζικη ιατρική ασχολείται με τα συναισθήματα εδώ και χιλιάδες χρόνια, θεωρώντας τα πηγή μεγάλης αστάθειας και αιτίας σωματικών ασθενειών. Κι αυτό γιατί τα συναισθήματα μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία και την κυκλοφορία της ζωτικής ενέργειας (Qi) στο σώμα.

Το σώμα μας διατρέχουν κανάλια, ή αλλιώς μεσημβρινοί, ενεργειακές γραμμές δηλαδή, μέσα στις οποίες κινείται η ζωτική ενέργεια (Qi) τροφοδοτώντας όλα τα συστήματα και τα όργανα. Θυμός, θλίψη, φόβος, υπερβολικές σκέψεις αλλά και μεγάλη χαρά μπλοκάρουν την κυκλοφορία της ενέργειας και δημιουργούν προβλήματα σε όλα τα συστήματα.

Στην κινέζικη ιατρική υπάρχει η θεωρία των 5 στοιχείων, που περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις μεταξύ των ενεργειών. Τα 5 στοιχείαξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό – απεικονίζουν τις θεμελιώδεις ποιότητες των πάντων στο σύμπαν. Κάθε στοιχείο ανήκει σε μία εποχή.

 • Την άνοιξη επικρατεί το ξύλο, και το συναίσθημα του ξύλου είναι ο θυμός.
 • Το καλοκαίρι επικρατεί η φωτιά, και το συναίσθημα της φωτιάς είναι η χαρά.
 • Το φθινόπωρο επικρατεί το μέταλλο, και το συναίσθημα του μετάλλου είναι η θλίψη.
 • Τον χειμώνα επικρατεί το νερό, και το συναίσθημα του νερού είναι ο φόβος.
 • Στο τέλος καλοκαιριού επικρατεί η γη, και το συναίσθημα της γής είναι οι υπερβολικές σκέψεις.

Καθώς ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος του σύμπαντος και δονείται με τις ίδιες ενέργειες, περνά – όπως και οι εποχές – από όλα αυτά τα συναισθήματα.

Και η ίδια η φύση, αντικατοπτρίζει αυτές τις ποιότητες. Σκεφτείτε πως είναι η ποιότητα του χειμωνιάτικου κρύου, σε αντίθεση με τη ζέστη του καλοκαιριού που ο ήλιος είναι κυρίαρχος και μας καλεί να βγούμε έξω και να συνδεθούμε με τους άλλους.

Αρα κάθε συναίσθημα είναι φυσιολογικό να το βιώνουμε.

Όμως, καθώς τα συναισθήματα επηρεάζουν άμεσα την υγεία του σώματος, πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι:

 1. Τα συναισθήματα πρέπει να είναι ελεγχόμενα (δηλαδή δεν τα αφήνουμε να μας κατακλύσουν ολοκληρωτικά). Για παράδειγμα ο υπερβολικός θυμός, μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ με αποτέλεσμα να εμφανιστούν συμπτώματα όπως, δυσμηνόρροια, πονοκέφαλος, ζαλάδες, εμβοές, κόκκινα μάτια, δυσκοιλιότητα.

 

 1. Το κάθε συναίσθημα πρέπει να είναι ανάλογο σε ένταση, με την αιτία που το προκάλεσε (δεν μπορεί να είμαι θυμωμένος μία ολόκληρη μέρα, επειδή κάποιος με εκνεύρισε πολύ στο δρόμο την ώρα που οδηγούσα).

 

 1. Πρέπει να παίρνω μια «απόσταση» από τα γεγονότα, δηλαδή όσο πιο μακριά τοποθετώ τον εαυτό μου, τόσο λιγότερο επηρεάζομαι από αυτά (αν παρατηρούσα τον εαυτό μου από τη σελήνη, πόσο σοβαρό θα μου φαινόταν που η κυρία πίσω μου, μου πήρε τη θέση στην ουρά;)

 

 1. Κανένα συναίσθημα δεν πρέπει να διαρκεί για πάρα πολύ καιρό. Ακόμα και η θλίψη της απώλειας, δεν είναι υγιές να διαρκεί για χρόνια. Καμία εποχή δεν διαρκεί για πάντα.

 

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πανικοβάλλομαι επειδή νιώθω περιστασιακά θλίψη. Δεν είναι κάτι κακό. Αντίθετα, ακόμα και η συνεχής και υπερβολική χαρά από ένα σημείο και μετά γίνεται παθολογική. Δεν είναι φυσιολογικό να γελάω όλη την ώρα, με ότι και να συμβαίνει.

Η κινέζικη ιατρική ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ισορροπία. Οταν, λοιπόν, τα συναισθήματα είναι ισορροπημένα, τότε και η ζωτική ενέργεια ρέει ομαλά και προστατεύει την ψυχή και το σώμα.

Με τον βελονισμό επαναφέρουμε την ομαλή ροή σε σώμα και πνεύμα. Ο άνθρωπος, όταν είναι ήρεμος αποδίδει καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής του.

 

 

Αϋπνία

Αϋπνία

Ο ύπνος καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Δεν είναι μόνο ένας τρόπος ξεκούρασης, αλλά και μια λειτουργία επαναφόρτισης και αναζωογόνησης του σώματος, με σκοπό την μέγιστη απόδοση την ερχόμενη ημέρα.

Κατά την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ο ύπνος σχετίζεται με το yin και το yang του οργανισμού. Στη θεωρία του yin – yang, το yin αντιπροσωπεύει την παθητικότητα, ενώ το yang την ενεργητικότητα. Το κλασσικό βιβλίο “The spiritual axis”, περιγράφει αυτή τη σχέση ως εξής: «όταν το yang είναι μειωμένο και το yin υπερτερεί, τότε ο άνθρωπος κλείνει τα μάτια του, Οταν το yin είναι μειωμένο και το yang υπερτερεί, τότε ο άνθρωπος είναι ξύπνιος».

Ο άνθρωπος, ως μέρος του φυσικού κόσμου, ακολουθεί κι αυτός τους φυσικούς νόμους. Έτσι, όταν ο ήλιος ανατέλλει, μπαίνει σε δραστηριότητα, και όταν ο ήλιος δύει, αρχίζει να μειώνει τους ρυθμούς του, πηγαίνοντας προς την ξεκούραση και την επαναφόρτιση. Άρα, αν φανταστούμε έναν νοητό κύκλο – σαν ρολόι- που η ενέργεια κυλάει δεξιόστροφα, τότε η αριστερή πλευρά έχει να κάνει με τη σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας (yang), ενώ η δεξιά πλευρά με τη σταδιακή μείωση της δραστηριότητας (yin), που καταλήγει στον ύπνο.

Ο ύπνος, λοιπόν, είναι μια κορυφαία λειτουργία για τον άνθρωπο, γιατί σε αυτές τις ώρες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη ανατολή, το σώμα και το πνεύμα εισέρχονται στο yin, στην ακινησία, ενώνονται με τη σελήνη που η φύση της είναι θηλυκή και παθητική, και «φορτίζονται» όπως μια μπαταρία.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, πολλές σημαντικές λειτουργίες εκτελούνται. Μία από αυτές είναι και η αποθήκευση του αίματος στο ήπαρ για καθαρισμό και εμπλουτισμό. Αυτή η λειτουργία συμβαίνει – σύμφωνα με τη ροή της ενέργειας ανά δύο ώρες σε κάθε όργανο – μεταξύ των ωρών 23:00 και 1:00. Γι΄αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να κοιμόμαστε νωρίς.

Τα όργανα καρδιά, ήπαρ, σπλήνας, πνεύμονες και νεφρά έχουν όλα το δικό τους πνεύμα (το λεπτοφυές, αιθέριο, ψυχικό τους κομμάτι), που είναι υπεύθυνο για συγκεκριμένες λειτουργίες. Το αίμα συνδέεται με την καρδιά, και το πνεύμα της καρδιάς ονομάζεται shen. Το shen είναι υπεύθυνο για το νοητικό μας, τη συνειδητότητα, τη μνήμη, την αντίληψη. Το πνεύμα του ήπατος ονομάζεται hun και είναι υπεύθυνο για τις ιδέες, την έμπνευση, το όραμα, τα όνειρά μας. Αυτός είναι και ό λόγος που κάποιες φορές, όταν ξυπνάμε το πρωί έχουμε μια καλή ιδέα, ή έχουμε λύσει ένα πρόβλημα που μας απασχολούσε. 

Αυτά τα δύο πνεύματα αλληλοελέγχονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν το shen δεν είναι επαρκές δεν μπορεί να ελέγξει το hun, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλά όνειρα και αϋπνία.

Κάθε διαταραχή του ύπνου, μας δείχνει ότι, είτε υπάρχει ανεπάρκεια αίματος ή yin, ή ότι κάποιο παθογόνο αίτιο – συνήθως ζέστη – τον διαταράσσει. Ακόμα, η μη ομαλή πέψη, δηλαδή η κατακράτηση τροφής είναι ένας άλλος συνηθισμένος λόγος αϋπνίας.

Συγκεκριμένα:

 • Αϋπνία, ανήσυχος ύπνος με αίσθημα ζέστης, οφείλεται σε κάποια παθολογία ζέστης.
 • Αϋπνία, με δυσκολία στο να αποκοιμηθείς, οφείλεται σε ανεπάρκεια αίματος.
 • Πολλά ξυπνήματα μέσα στη νύχτα, οφείλονται σε ανεπάρκεια yin.
 • Αϋπνία με υπερβολικά όνειρα, οφείλεται σε ζέστη σε ήπαρ ή καρδιά.
 • Συχνά ξυπνήματα τη νύχτα, πολλά όνειρα, ιδρώτας, ανησυχία και ταχυκαρδίες, οφείλονται σε ανεπάρκεια yin της καρδιάς ή των νεφρών με άδεια (ψεύτικη) ζέστη.
 • Ξύπνημα μέσα στη νύχτα με άγχος και φόβο, σε συνδυασμό με ζαλάδες, ανησυχία, και πικρή γεύση στο στόμα, οφείλονται σε υγρασία στη χοληδόχο κύστη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν παίρνουμε το ιστορικό, πάντοτε ρωτάμε για την ποιότητα του ύπνου, γιατί μας δείχνει την κατάσταση του νου, του shen, του αίματος, των οργάνων καρδιά, ήπαρ, νεφροί, σπλήνας.

Ο βελονισμός, αποκαθιστά όλες αυτές τις ανισορροπίες, θρέφει το αίμα και διώχνει την παθογόνο ζέστη, προσφέροντας:

 •  Βαθύ και ήρεμο ύπνο.
 •  Συνεχόμενο ύπνο, χωρίς υπερβολικά όνειρα.
 • Ηρεμία με αποτέλεσμα νέες ιδέες, έμπνευση, σωστές αποφάσεις, αποδοτικότητα την επόμενη μέρα.  

Pin It on Pinterest

Καλέστε μας